Allt om fettsugning – process, fördelar och vad du kan förvänta dig

02 februari 2024
Maja Bergman Lindberg

editorial

Fettsugning är en kosmetisk procedur som genom åren har blivit allt mer populär bland de som önskar en mer konturerad och harmonisk kroppssilhuett. Det är en kirurgisk metod för att avlägsna oönskade fettdepåer från specifika delar av kroppen. Trots att proceduren inte är ett alternativ för viktminskning, kan det vara ett effektivt sätt att forma om de områden där fettet är svårt att förlora enbart genom kost och träning.

Vad är fettsugning?

Fettsugning, även känt som liposuktion, är en estetisk kirurgisk teknik som avlägsnar fett från olika delar av kroppen med hjälp av en suganordning. Metoden kan utföras på flera områden, inklusive buken, låren, höfterna, ryggen, armarna och under hakan. Människor väljer ofta fettsugning för att förbättra kroppens proportioner eller att bli av med lokala fettansamlingar som inte svarar på traditionella viktkontrollmetoder.

Förberedelser inför fettsugning

Innan en fettsugning är det viktigt att ha en konsultation med en certifierad plastikkirurg. Under konsultationen kommer kirurgen att diskutera patientens förväntningar, gå igenom medicinsk historia, och bedöma områdena som skall behandlas. Det är också viktigt att diskutera de möjliga risker och komplikationer som kan uppträda. För att säkerställa bästa möjliga resultat bör patienten följa alla förberedande instruktioner som kan inkludera att sluta röka och undvika vissa mediciner och kosttillskott.

Fettsugning

Fettsugningsproceduren

Fettsugning utförs vanligtvis under lokalbedövning, ibland i kombination med bedövning eller generell narkos, beroende på omfattningen av ingreppet och patientens preferenser. Kirurgen gör små injektioner i det område som ska behandlas och inför ett tunt, ihåligt rör kallad en kanyl. Genom att röra kanalen fram och tillbaka bryts fettceller loss och sugas ut med hjälp av en vakuum pump eller en stor spruta. Proceduren kan variera i längd beroende på mängden fett som ska tas bort och antalet behandlingsområden. Efter ingreppet kan patienterna behöva bära kompressionsplagg för att minska svullnad och underlätta läkning. Återhämtningen varierar beroende på ingreppets omfattning, men många kan återgå till arbete och andra normala aktiviteter inom några dagar. Fullständig återhämtning och de slutgiltiga resultaten kan dock ta flera veckor eller månader att uppnå.

Möjliga risker och biverkningar

Som med alla kirurgiska ingrepp finns det risker involverade med fettsugning. Några vanliga komplikationer inkluderar infektion, blåmärken, svullnad, smärta, och tillfällig förlust av känsel i det behandlade området. Även om det är ovanligt, finns det mer allvarliga risker som blodproppar, förändringar i hudens känsla, eller ojämnheter i huden. Det är viktigt att noggrant följa din kirurgs instruktioner både före och efter ingreppet för att minimera dessa risker.

Resultat och förväntningar

Fettsugning kan erbjuda dramatiska förbättringar i kroppskonturer och är ofta en mycket tillfredsställande procedur för patienter. Resultaten anses vara långvariga eftersom de fettceller som avlägsnats inte återvänder. Men det är viktigt att upprätthålla en hälsosam livsstil efter ingreppet, eftersom en betydande viktökning kan påverka resultaten negativt. Även om fettsugning kan ta bort fett, behandlar den inte celluliter, hudslapphet, eller andra hudförhållanden.

Fler nyheter